Indywidualne plany żywieniowe dla dzieci i dorosłych
Plany żywieniowe składają się z jadłospisów ukierunkowanych na osiągnięcie konkretnego rezultatu w zależności od potrzeb pacjenta, np. redukcji nadmiernych kilogramów czy wsparcia leczenia farmakologicznego w różnych chorobach. Nasz specjalista dla każdego pacjenta układa indywidualny plan żywieniowy. Opiera się on na wywiadzie przeprowadzonym z pacjentem, który pozwala określić nie tylko bieżący problem, ale również stan zdrowia. Podczas układania diety nie bez znaczenia są również umiejętności kulinarne jakie posiada pacjent i jego upodobania smakowe. Nie chcemy aby pacjenci traktowali dietę jako karę, przez którą muszą rezygnować i wyrzec się wszystkich ulubionych produktów żywieniowych. Specjalista stara się w miarę możliwości uwzględnić indywidualne upodobania smakowe, aby dieta nie była przymusem lecz przyjemnością. Jeśli pacjent podczas wywiadu wspomni o tym, że jego ulubioną przekąską są frytki, nie oznacza to, że znajdą się one w codziennym jadłospisie, jednak może uda się opracować dla nich zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę.
Programy żywieniowe dopasowane są również do indywidualnego stylu życia i modelu pracy. W zależności od tego czy pacjent pracuje w stałych godzinach, czy w systemie zmianowym godziny posiłków oraz ich liczba mogą różnić się od siebie. Diety zbilansowane są pod kątem zapotrzebowania energetycznego. Pod uwagę brane jest również zapotrzebowanie na białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Dieta jest również dopasowana do trybu życia pacjenta i poziomu jego aktywności fizycznej. Jadłospisy przygotowane są w taki sposób, aby mogły zapewnić zdrowe tempo chudnięcia - 0,5 kg - 1 kg w tydzień.
Opracowanie indywidualnego planu dietetycznego polecamy osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi, chcą zmienić wygląd swojej sylwetki, cierpią na problemy zdrowotne, intensywnie uprawiają sport, czy borykają się z zaburzeniami odżywiania. Wskazane są także dla osób, u których występują nietolerancje czy wręcz alergie pokarmowe np. uczulenie na gluten. Odpowiednio ułożona dieta jest również bardzo ważna w przypadku rozwijających się dzieci oraz przyszłych mam.
Dzięki zdrowej, zbilansowanej diecie pacjenci mają możliwość zauważyć poprawę zarówno w wyglądzie swojego ciała, jak i samopoczucia (fizycznego i psychicznego). Porady i plany żywieniowe, które układa dietetyk współgrają z innymi metodami leczenia i powodują poprawę stanu zdrowia pacjenta.