powrót
Pokaż listę innych zabiegów
Zamknij listę innych zabiegów
WYPEŁNIJ FORMULARZ
Oddzwonimy do Ciebie i udzielimy konsultacji w zakresie zabiegu Uczulenie na gluten
Administratorem danych ososbowych jest BEAUTYdoc Barbara Parda-Głomska z siedzibą w Piasecznie przy ul Gruszek i Jabłuszek 7, NIP: 7391279121, REGON: 510686416.. Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie zgodnie z regulaminem.
{{ success }}

Wypełnij wymagane pola

Uczulenie na gluten

Uczulenie na gluten jest jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że nawet 6-8 proc. społeczeństwa posiada tę dolegliwość. Uczulenie występuje zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych i może objawiać się wymiotami, biegunką, wodnistym katarem czy zmianami skórnymi. Uczulenie na gluten, a celiakia to dwa różne schorzenia, choć czynnik, który je wywołuje jest w obu przypadkach ten sam.

Gluten to rodzaj białek występujących w zbożach. Jego eliminacja z diety nie ogranicza się jednak do rezygnacji wyłącznie z pieczywa czy makaronów. Gluten może znajdować się również w wędlinach, produktach garmażeryjnych, czekoladzie i przyprawach. Należy więc dokładnie czytać składy produktów. Dla wielu osób kwestią dyskusyjną są także produkty ze śladową ilością glutenu. Ich spożywanie zależy od indywidualnej wrażliwości pacjenta, ponieważ u jednych osób nie będą wywoływać one żadnych dolegliwości, natomiast u innych mogą być szkodliwe. 

Diety bezglutenowej nie powinno wprowadzać się samodzielnie bez konsultacji ze specjalistą i przeprowadzenia odpowiednich badań. Przede wszystkim trzeba ustalić, czy to gluten jest przyczyną dolegliwości pokarmowych oraz jaki rodzaj schorzenia powoduje. Dieta eliminacyjna polegająca na rezygnacji z glutenu może być początkowo dla wielu osób trudna. Produkty zbożowe - w tym pieczywo, dla wielu osób stanowią fundamentalny element codziennego żywienia. Osoby uczulone na gluten zdecydowanie nie powinny opierać swojej diety na wysoko przetworzonych produktach bezglutenowych, ponieważ żywność ta jest zazwyczaj bardzo uboga w wartościowe składniki odżywcze. Dietetyk opracuje indywidualny program żywieniowy, skomponowany na podstawie zdrowych i pełnowartościowych produktów. Podczas konsultacji ze specjalistą w naszej Klinice dowiesz się także jakich produktów unikać, a jakie warto wprowadzić do diety. 

U wielu pacjentów dzięki wprowadzeniu odpowiedniej diety, alergia na gluten z czasem mija lub jej objawy zostają złagodzone. Warto więc podjąć odpowiednie leczenie, ponieważ bagatelizowanie problemu może doprowadzić do poważnych konsekwencji.

BANNER_OFFER_IMAGE_ALT